31 maja - Światowy Dzień Bez Tytoniu - tyoń zagrożenie dla naszego środowiska

Kategoria

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Hajnówce przypomina, że 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień bez Tytoniu. Hasło przewodnie tegorocznej globalnej kampanii informacyjnej ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi:

„Tytoń: zagrożenie dla naszego środowiska”.

Ma ona na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat degradacji środowiska naturalnego powodowanej przez szeroko pojęty przemysł tytoniowy.

Szkodliwy wpływ przemysłu tytoniowego na środowisko naturalne jest ogromny i stale rośnie. Produkcja wyrobów tytoniowych stanowi znaczące obciążenie dla naszej planety począwszy od degradowania terenów leśnych pod uprawy, zużycia wody i energii, przez stosowanie ogromnych ilości środków chemicznych, emisję gazów cieplarnianych wpływających na zmiany klimatu, po generowanie trujących odpadów tytoniowych. Powyższe powoduje zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, stabilności gospodarczej i bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

WHO wzywa też rządy państw do wprowadzania przepisów, dzięki którym koncerny tytoniowe ponosiłyby odpowiedzialność za spowodowane szkody środowiskowe. Negatywny wpływ palenia tytoniu na stan i funkcjonowanie naszej planety w czasach obecnych oraz w przyszłości powinien stać się dla palaczy kolejnym powodem do zerwania z nałogiem.

Działania poszczególnych krajów mające na celu pozbycie się nałogu przez palaczy, a tym samym ograniczenie epidemii palenia tytoniu, wpisują się zarówno w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju, jak i wypełnianie postanowień Ramowej Konwencji Światowej Organizacji Zdrowia o Ograniczeniu Użycia Tytoniu. Art. 18 Konwencji przewiduje bowiem, że strony traktatu „uwzględnią kwestie dotyczące ochrony środowiska i zdrowia ludzi w odniesieniu do środowiska, w dziedzinie uprawy i produkcji tytoniu na swoim terytorium”.

Proces powstawania wyrobów tytoniowych powoduje zanieczyszczenie i niszczenie środowiska naturalnego oraz szkody zdrowotne u ludzi.

Cykl życia tytoniu można podzielić na pięć kluczowych etapów:

Uprawa i suszenie liści tytoniu.

Jest częścią jednej z najbardziej destrukcyjnych dla środowiska praktyk rolniczych w krajach o niskich i średnich dochodach.

Produkcja wyrobów tytoniowych i ich opakowań.

Niektóre z najwyższych kosztów środowiskowych związanych tylko z jednym wyrobem tytoniowym – papierosami – wynikają z dużej ilości energii, wody i innych zasobów wykorzystywanych do jego produkcji.

Dystrybucja i transport wyrobów tytoniowych.

Transport gotowych wyrobów tytoniowych z zakładów produkcyjnych do miejsc ich dystrybucji lub sprzedaży związany jest ze zużyciem paliw oraz emisją gazów cieplarnianych do środowiska, które odpowiadają za zmianę klimatu.

Konsumpcja wyrobów tytoniowych.

Używanie tytoniu jest obecnie dobrze udokumentowanym zagrożeniem dla zdrowia aktywnych i biernych palaczy. Zabija rocznie ponad 7 milionów ludzi na świecie i jest największą przyczyną zgonów, którym można zapobiec. Konsumpcja wyrobów tytoniowych oraz uwalniane do środowiska naturalnego substancje chemiczne przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza i funkcjonowanie ekosystemów.

Wytwarzanie odpadów pokonsumpcyjnych.

Konsumpcja wyrobów tytoniowych wiąże się z wytwarzaniem i koniecznością usuwania odpadów pokonsumpcyjnych. Odpady tytoniowe trafiają wszędzie i są dobrze znanym problemem publicznym dla wielu społeczności, zwłaszcza tych, które dysponują niewielkimi środkami na ich usunięcie. Sprzątanie i utylizacja to koszty używania tytoniu, których obecnie nie ponoszą producenci, dystrybutorzy ani użytkownicy wyrobów tytoniowych.

 


Source URL: https://www.hajnowka.pl/aktualnosc/zdrowie/2520-swiatowy-dzien-bez-tytoniu